Hallgatóként az Egyetemen

Mit jelent ma színművészetisnek lenni? Milyen érzés nap mint nap egyre közelebb kerülni az álmaidhoz?

A Hallgatói Önkormányzat Köszöntője

Kedves felvételizők, kedves leendő gólyák! Bizonyára rengeteg kérdés kavarog a fejetekben az egyetem- és a szakválasztással kapcsolatban, ezért szeretnénk egy kis segítséget nyújtani.  A Hallgatói Önkormányzat feladata és hatásköre minden egyetemen egyforma, azonban az, hogy hogyan használják ki lehetőségeiket, eltérő lehet.

Az SZFE HÖK új közösségének, hitvallása, célja a régi: közreműködünk a hallgatók számára megfelelő oktatási körülmények biztosításában, az igazságos döntéshozatalban, a minket érintő ügyekben. Természetesen az egyetemi évek egyik legfontosabb részét is igyekszünk aktívan képviselni: a bulikat és az egyéb szórakozási lehetőségeket.

Állandó kapcsolatban állunk a vezetőséggel, így a hallgatói igényeket gyorsan és hatékonyan tudjuk közvetíteni az illetékesek felé. Mivel egy művészeti egyetemről beszélünk, aminek egyik alapját a sokszínűség és a szabadság adja, ezért bátran kijelenthetjük, hogy mi is az önkormányzaton belül, de természetesen az egész hallgatóság egy színes és felszabadult társaság. Minket összeköt a szakmánk szeretete és az a sok közös projekt, melynek részesei lehetünk. Az egyetem nem csupán a tanulás helyszíne, hanem az ismerkedés és a jövőbeli kapcsolatok kiépítésére is szolgál. A Hallgatói Önkormányzat, melynek van tagja gólyától egészen mesterszakos hallgatóig, igyekszik összefogni mindazon pozitívumokat, amiket egy-egy hallgató kaphat az intézménytől, és ezeket hatványozottan eljuttatni hozzájuk.  

SZFE HÖK

Somossy Barbara - hallgató

Egy új világba, pontosabban családba csöppentem 2021-ben, amikor felvételt nyertem a Színház- és Filmművészeti Egyetemre.

Gyerekkori álmom teljesült azzal, hogy bekerültem a filmrendező művész mesterképzésre, Koltai Lajos tanár úr osztályába. Társaimmal nem csupán az intézmény falain belül tartunk össze, biztos vagyok benne, hogy életre szóló barátságok, alkotói csapatok kovácsolódnak majd össze, így nem csak a tudást és a sok jó útravalót vihetjük magunkkal a képzés után, melyeket nap mint nap kapunk tanárainktól, hanem az értékes emberi szövetségeket is.
Bízom benne, hogy ki tudjuk bontakoztatni kreativitásunkat, fantáziánkat, és igazán közel kerülhetünk ahhoz, hogy megvalósíthassuk legnagyobb álmunkat, amely számomra nem kérdés, a nagyjátékfilm-rendezés.

A televíziós műsorkészítő osztályunk videója

SZFE - VÁLTSD VALÓRA!

Boda Ábel - hallgató 

Az elmúlt másfél évben sok közös, jól sikerült programon vehettünk részt. Párat említsek, májusban az SZFE pikniken, augusztusban a Debrecenben megtartott Nyári Akadémián, ősszel pedig a Dunai Regattán amin Egyetemünk is képviseltette magát. Az ilyen és ehhez hasonló eseményeken átélt csodálatos pillanatok velünk maradnak. Ezen idő alatt összekovácsolódott a hallgatóság, aktívan és örömmel veszünk részt egymás munkáiban.

Sikerült olyan légkört kialakítani, aminek köszönhetően a benned lévő gondolatokat, vágyakat, álmokat ki tudod bontakoztatni és egy jól összerakott, jól felépített alkotó csapattal meg is tudod valósítani a nagyközönség számára. Ez a közös munka, az egymásrautaltság segíti elő, hogy az egyéni világunkat egy közös erőfeszítéssel a nagy képernyőn tudjuk megjeleníteni.  

Tanárainkkal bensőséges a kapcsolatunk, közvetlen a hangulat, és minden órán kivesszük a részünket. Nemcsak mi, hanem a tanárok is partnernek, alkotótársnak tekintenek bennünket. 

Azt tanácsolom a jelentkezőknek, hogy legyetek önmagatok, a felvételi vizsgát élményként próbáljátok megélni. 

Tamás Orsolya - hallgató 

Csodálatos hallgatói közösségnek lehetek a tagja, ami segíti a mindennapokat, így jókedvvel jövünk az iskolába. Minden nap folyamatosan érezzük, hogy a tanáraink és az egész közeg értünk van, szeretnek minket tanítani. Kialakult egy igazi szimpátiával teli, összetartó közösség, ahol értékes munkát tudunk végezni. Tudom, hogy a jövőben is nagyon hasznosak lesznek ezek a kapcsolatok. 

A tanáraink komoly művészek és egyben elismert szakemberek, akiktől nagyon szeretek tanulni. Bekapcsolnak minket a szakmába azzal, hogy egy csomó olyan tapasztalatot kapunk már most, ami rendkívül értékes lesz a pályafutásunk során. Nagyon szerencsés vagyok, hogy az SZFE-re vettek fel és a jelenlegi osztályomba kerülhettem, így már most első kézből megtapasztalhatom a választott pályám legfontosabb sajátságait. 

Akik felvételizni akarnak hozzánk, nagyon higgyenek magukban. Bennem meg volt az az ambíció, hogy bármi is lesz, én ide jövök, nem készültem B tervvel, nem gondolkodtam más egyetemben és sikerült. Ha nem akarjuk eléggé, akkor soha nem jutunk be. Kitartásra és erős hitre van szükség, mert aki igazán ide akar jönni és aki igazán érzi a szívében, hogy idevaló, az idei is fog kerülni. 

 

SZFE - NYÁRI AKADÉMIA

Szücs Bernadett - első éves televíziós műsorkészítő szakos hallgató visszaemlékezése

2022. szeptember, Nyári Akadémia | Bár már egy hete véget ért a Nyári Akadémia, még mindig nehéz rendszereznem a gondolataimat, a családom, a barátaim számára is érthető formában szavakba önteni az élményeimet és az érzéseimet.

Kíváncsiság, őszinteség, csoda, szabadság, szakmai profizmus, összetartozás, Hortobágy, naplemente, csillagnézés, Reptér, Csókkirály, nyitott szívek, ragyogás, boldogság, otthon, szeretet, hála – egy kis ízelítő abból, mit rejt a levakarhatatlan mosoly az arcomon. Számomra a számos örök emléket adó program mellett a legnagyobb ajándék a csupa-csupa értékes és nagyszerű emberből álló közösség, amibe belecsöppentem. Felemelő érzés ennyire szabadon, önazonosan, az ítélkezéstől való félelem nélkül létezni, gondolkodni és alkotni. Azt hiszem, hazaérkeztem.

Hostyinszki Máté - első évfolyamos színművész hallgató

A Nyári Akadémia programjai során volt lehetőség az ismerkedésre, közösségi életre, amit aztán tovább mélyítettek az esti-éjszakai csapatépítő időtöltések. Ilyen volt példaképp a közismert ‘felelsz vagy mersz’ játék, hajnalig tartó beszélgetésekkel kiegészítve.

Emlékezetes pillanatok voltak a csoportmunkák, ahol a négy csapatnak olyan feladatokat kellett teljesíteni, mint például zászlókészítés, induló írás, amelyek az utolsó napon prezentálásra kerültek a záróbulin. Már az ötletelés, illetve a próba folyamata is különleges élménynek bizonyult. Csapatommal, a Krák & roll-lal este 11-kor jó hangulatban, félmeztelenül koreográfiát összerakni igazi életérzés volt! Mondanom sem kell, hogy a bemutatón elsöprő ováció fogadta a ‘haka’ stílusú feláldozós produkciót. Összességében rengeteg legendás történet született azon a bizonyos Akadémián.

 

Interfilm Berlin Rövidfilm Fesztivál

Tovább