Komár István

Vágó, rendező, operatőr, forgatókönyvíró

ZSIGMOND VILMOS MOZGÓKÉPMŰVÉSZETI INTÉZET

Nyitottságot, őszinteséget, bátorságot és nagyfokú kreativitást várok a felvételizőktől. Próbálják ki azt, amit más még nem, a szó jó értelmében, és találják meg a saját egyedi hangjukat.

Alapvetően azt a módszert követem, amit én is kaptam 30 évvel ezelőtt, miután felvételt nyertem ebbe az intézménybe. Ahhoz hasonlóan próbálom átadni a tudást is. Ennek az az alapja, amit nekünk az osztályfőnökünk, mesterünk, Herskó János tanított: hogy próbáljunk mindig úgy közelíteni az adott témához, ahogy annak idején mindannyian gyermeki tisztasággal, őszinteséggel rácsodálkoztunk a másik emberre vagy az új dolgokra.

A mesterünk nagy hangsúlyt fektetett arra is, hogy olyan stílusban írjunk forgatókönyveket, ahogy az emberek viselkednek, beszélnek a hétköznapi valóságban. Az óráimra ezeket próbálom behozni gyakorlatok formájában, és ezt a vágás oldaláról megközelíteni. Azokat a kiemeléseket, nagyításokat, azokat a dramaturgiai eszközöket mutatom meg elsősorban a diákoknak, amikkel ezt a metódust a forgatókönyvekbe, vagy filmekbe bele lehet építeni.

Koltai Lajos a tanárom volt; egy szemeszter erejéig operatőri ismereteket oktatott nekünk, és talán a legfontosabbat mondta el a filmkészítésről. Azt tanította, hogy figyeljünk a szereplők, a karakterek arcára, mert ez az, ami a legerőteljesebb kifejezőeszköz a filmvásznon: az emberi arcot lehet a legszebben megmutatni fényekkel és képkivágással. A magyar filmművészetnek ezeket a máig érvényes hagyományait, világlátását és kreativitását szeretnénk továbbörökíteni.

A diákjaink nagyon nyitottak és őszinték. A felvételi során sikerült egy remek csapatot összehozni az első évfolyamra, akik tényleg kíváncsiak arra a világra, ami körülveszi őket.

Hiszek a gondviselésben és abban, hogy akinek ez az útja, az mindenképp megtalálja: a tehetség, a képességek utat törnek valamilyen formában. Olyan emberek jöjjenek hozzánk, akik kíváncsiak arra a világra, amiben élnek, és ezt meg akarják mutatni másoknak is.

Itt a helyed, ha őszinte, bátor, kreatív vagy, és nyitott a közös gondolkodásra. Amit mi ehhez adni tudunk, az a kidolgozott módszertani struktúra, a kitartással és szorgalommal magas szinten elsajátítható, korszerű, nemzetközi vonatkozásban is piacképes technikai tudás. Emellett pedig a közös gondolkodás képessége, és az a lehetőség, hogy megtaláld a saját hangod, rátalálj a saját utadra, és aztán azt egy életen keresztül tudd járni, sikeresen megmutatva azt, amit fontosnak érzel a világból megérteni és megértetni.