Látványtervező művész MA

Szendrényi Éva

Ferenczy Noémi-díjas látványtervező

ZSIGMOND VILMOS MOZGÓKÉPMŰVÉSZETI INTÉZET


Elsősorban kiknek ajánlja ezt a képzést?

Azoknak a fiataloknak, akik látványtervezői, építész, képzőművészeti vagy iparművészeti alapképzéssel rendelkeznek /BA, BSc/ és filmes látványtervezők szeretnének lenni díszlettervezői, vagy jelmeztervezői célokkal. Megjegyzem, aki a színházi világ felé szeretne orientálódni, azok is jó helyre jönnek.

Miért izgalmas és szép hivatás a látványtervezés?

Én azt szeretem benne, hogy alkotói csapatmunka. Egy csapatnyi nagyon kreatív ember egy cél érdekében fog össze. Az is jó, hogy egy-egy produkciónak, filmnek a létrehozási ideje véges. Nincsen kanonizált út, ahogyan látványtervezővé válhat valaki. Jómagam műszaki egyetemet végeztem először és statikusként diplomáztam, majd szcenikusként folytattam a Madách Színházban és az Operaházban. Ezután színházi díszlettervezés következett, majd operák, musicalek és filmek látványtervei.

Mit nyújt pontosan az Szfe-s filmes látványtervezés mesterszak?

Ami igazán különleges előny itt a Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézetben, hogy filmrendezők, filmírók, operatőrök, gyártásvezetők, hangmesterek, vágók járnak a párhuzamos osztályokba és van együttes munkára lehetőség. Együtt készítenek filmet a hallgatók, amely folyamat majd folytatódni fog diplomaszerzés után is.

Milyen elméleti tárgyakkal egészül ki a képzés?

Látványtervezés elmélet és gyakorlaton kívül forgatókönyvelemzést, viselet- és enteriőrtörténetet, színdramaturgiát, 3D vizuális tervezést, tértervezést, építészet-film- és művészettörténetet, operatőri alapismereteket, tervkészítést tanulnak a hallgatók, illetve a többi szak tárgyaiból is választhatnak, nem ritkák a közös órák más szakok hallgatóival sem.

Milyen gyakorlati lehetőségek vannak a képzésen belül?

Filmes gyakornokként lehet most forgó filmekben dolgozni, rendezői osztályok valamennyi filmjének látványtervezését lehet vállalni, nagyon hasznos kapcsolati tőkére lehet szert tenni.

Milyen elhelyezkedési lehetőségei vannak a diploma után a hallgatóknak?

Látványtervezőkként dolgozhatnak színházban, filmben. Regnáló tervezők mellett lehetnek asszisztensek.

A felvételi milyen követelmények elé állítja a jelentkezőket?

Igazából a jelentkezők kreativitására vagyunk kíváncsiak és hogy rendelkeznek-e a megfelelő alapokkal amire jól lehet építeni. Legfontosabb a kitűnő térlátás és az élénk fantázia szorgalommal és kitartással fűszerezve.

Fotók: MTI