Berzsenyi Krisztina

Jelmeztervező

ZSIGMOND VILMOS MOZGÓKÉPMŰVÉSZETI INTÉZET

A filmes látványtervező szakon a speciális képzés alapjait vesszük végig gyakorlati példák alapján, rajzos, motívumgyűjtéses feladatokkal. Konkrét filmeket, forgatókönyvet elemzünk díszlet- és jelmeztervezés szempontjából. A hallgatók megtanulják, hogyan mesélünk egy történetről, karakterről, színekkel, formákkal, anyagokkal, mi a látványtervező alkotói útja a forgatókönyvtől a kész filmig. Fejlesztjük a rajztudásukat, hiszen enélkül nehezen fejeznék ki a gondolataikat. Fontos része az oktatásnak, hogy együtt dolgoznak a tervező hallgatók az operatőr-, a rendező hallgatókkal, így már egyetemi körülmények között gyakorolhatják a mi segítségünkkel az együttműködést, hisz a szakmánknak ez az alapja. Gyakran visszük őket aktuálisan zajló forgatásokra, műtermekbe, ahol folyamatos oktatásban részesülnek az épp zajló munkafolyamatok kapcsán. 

Aki hozzánk jelentkezik, annak fontos a rajztudás, a nyitottság és lelkesedés a filmes, tervezői szakma irányában. Az alapműveltség is fontos a képzőművészet, az iparművészet, az építőművészet, a viselettörténet, az irodalom és a filmművészet területén. 

A látványtervező-hallgatókat elvittem magammal egy teljes forgatási napra arra a filmre, amin épp dolgoztam. Mivel ez egy teljes napot vett igénybe, a rengeteg szakmai kérdésen túl, amit ott helyben, gyakorlatban is meg tudtunk vizsgálni, emberi hozzáállásokról is lehetőségünk volt beszélgetni mélyebben. Úgy láttam, hogy sokat jelentett számukra ez a nap. 

Jó tanács: mindig hallgassatok a szívetekre, ez minden nehéznek tűnő helyzeten átsegít!