Berzsenyi Krisztina

Jelmeztervező

ZSIGMOND VILMOS MOZGÓKÉPMŰVÉSZETI INTÉZET

A filmes látványtervező szakon a speciális képzés alapjait vesszük végig gyakorlati példák alapján, rajzos, motívumgyűjtéses feladatokkal. Konkrét filmeket, forgatókönyveket elemzünk a díszlet- és jelmeztervezés szempontjából. A hallgatók megtanulják, hogyan mesélünk egy történetről, karakterről színekkel, formákkal, anyagokkal, mi a látványtervező alkotói útja a forgatókönyvtől az elkészült filmig. Fejlesztjük a rajztudásukat, hiszen enélkül nehezen fejeznék ki a gondolataikat. Fontos része az oktatásnak, hogy együtt dolgoznak a tervező hallgatók az operatőr, és rendező hallgatókkal, így már egyetemi körülmények között gyakorolhatják a mi segítségünkkel az együttműködést, hisz a szakmánknak ez az alapja. Gyakran visszük őket aktuálisan zajló forgatásokra, műtermekbe, ahol folyamatos oktatásban részesülnek az éppen zajló munkafolyamatokkal kapcsolatban.

Aki hozzánk szeretne jelentkezni, annak fontos, hogy nyitott és lelkes legyen a rajzolás és a filmes, illetve tervezői szakma irányában. Az alapműveltség is fontos a képzőművészet, az iparművészet, az építőművészet, a viselettörténet, az irodalom és a filmművészet területén.

A látványtervező-hallgatókat elvittem magammal egy teljes forgatási napra arra a filmre, amin épp dolgoztam. Mivel ez egy teljes napot vett igénybe, a rengeteg szakmai kérdésen túl, amit ott helyben, gyakorlatban is meg tudtunk vizsgálni, emberi hozzáállásokról is lehetőségünk volt mélyebben beszélgetni. Úgy láttam, hogy sokat jelentett számukra ez a nap.

Jó tanács: mindig hallgassatok a szívetekre, ez minden nehéznek tűnő helyzeten átsegít!