Interfilm Berlin Rövidfilm Fesztivál

Hegedűs D. Géza és ifj. Vidnyánszky Attila harmadéves prózai színművész osztálya Interfilm Berlin Rövidfilm Fesztiválra látogatott el.

"Első tanulmányi utunkat Berlin kavargóan sokszínű, hatalmas léptékű, fiatalos, de súlyos múltat cipelő városában volt szerencsénk eltölteni. A pezsgő kulturális élet mellett színes lakossággal, rengeteg látnivalóval és meglepően változatos városszerkezettel találtuk szembe magunkat. Az ötnapos ottlétet túlzás nélkül mondhatjuk “kultúrsokknak”: délelőttönként múzeumlátogatás vagy séta a városban, délutánonként filmnézés, esténként színház vagy a mozizás folytatása.

A Berlini Filmmúzeumban végig követhettük a filmtörténet és a filmezés alakulását, fejlődését a kezdetektől egészen napjainkig, a Modern Művészetek Múzeumnak nemrég nyílt Magyar Modern kiállításán pedig elmélyedhettünk a 20. század eleji magyar alkotók festményeiben, grafikáiban. Európa kortársművészeti központjában a kis galériák, kortárs alkotók kiállításai, vagy akár az East Side Gallery – ami a berlini fal egy megmaradt részén lévő „street art” kiállítás – közel olyan nagy hatást gyakoroltak ránk, mint a Neues Museumban látott egyiptomi gyűjtemény vagy a Pergamon Múzeumban kiállított babiloni, bizánci kincsek végeérhetetlen tárlata.

Osváth Gábor segítségével szabad bejárásunk volt az Interfilm Berlin Rövidfilm Fesztivál minden vetítésére, programjára. Láttunk versenyezni nem csak német rövidfilmeket, hanem dokumentum- és nemzetközi filmeket is – ez utóbbi kategóriában versenyzett Beleznai Márk kisfilmje, a Kakukkfióka. Több filmnek is közösen drukkolt az osztály, és nagy örömünkre nem egy díjazott is lett. Érdekes tapasztalat volt a készülő filmek pitch-eit végighallgatni – nem könnyű műfaj 5 percben, lényegre törően, ugyanakkor szellemesen, hivatalos hangnemben, de nem túl szárazon, sok esetben nem saját anyanyelven átadni a leendő film üzenetének lényegét, majd megválaszolni a zsűri keresztkérdéseit.

Szinte minden napunk valamilyen színházi élménnyel zárult. A Deutsches Theaterben látott Vihar (rend.: Jan Bosse) óriási hatással volt ránk energikus, fiatalos szellemességével és költői képeivel. Az ugyanitt játszott Frankenstein (rend.: Jette Steckel) már jobban megosztotta a véleményeket szövegközpontúsága és statikussága miatt.

Eljutottunk Brecht színházába is, a Berliner Ensemble-ba, ahol a Der Theatermacher (A színházcsináló) című előadásban (rend.: Oliver Reese) elképesztően megmunkált, kristálytiszta színészi alakításokat láthattunk. Bepillantást nyertünk a berlini színmű másodéveseinek munkájába: a három csoportra bontott osztály három darab egy órás, friss és személyes hangvételű vizsgát hozott létre, amelyek ugyanakkor egymástól merőben eltérő színházi nyelvet használtak.

És végül ottlétünk és élményeink méltó zárásaként, a monumentális Berlini Opera előadásában Monteverdi híres operáját, a Poppea megkoronázását (rend.: Eva-Maria Höckmayr, karmester: Diego Fasolis) nézhettük meg. A gyönyörű zene valódi barokk hangszereken és virtuóz barokk énektechnikával szólalt meg, lélegzetelállító látványvilággal, ami által a lendületes, friss humorral átitatott rendezés és élvezetes színészi játék csak még jobban kidomborodott.

Esténként – a napi kultúrsokkot megemésztendő – bevetettük magunkat Kreuzbergbe, a berlini fiatal művészvilág találkozóhelyeinek egyikébe, vagy az Interfilm Fesztivál által rendezett esti mulatságba, ezáltal betekinttethettünk a helyi kortársak pezsgő életébe is.

Meghatározó élmény volt egy ilyen sokoldalú és magas színvonalú kultúrával rendelkező városban eltölteni ezt a pár napot. Úgy érzem, nem csak kikapcsolódásban és jótékony környezetváltozásban volt részünk, hanem inspiráló, feltöltő, új lendületet adó, intenzív tanulásban is.”